Paralympics - Paralympische Spelen

In de RAI in Amsterdam vond de teamoverdracht van Paralympic Team Netherlands plaats. De teamoverdracht is de symbolische overgang van de sporters van de sportbonden naar het Paralympisch team. Sporters, coaches en begeleiders komen binnen als individuele sporter en gaan als Paralympic Team Netherlands op weg naar London. 25 augustus tot 9 september is het zover en mogen we weer enkele nieuwe medailles gaan winnen. Het evenement heeft zelfs een eigen speciale Holland House om alle mooie evenementen te bekijken en prijswinnaars te huldigen.

Paralympics en NOC*NSF

In Nederland is er op Paralympisch vlak een jarenlange nauwe samenwerking tussen Gehandicaptensport Nederland en NOC*NSF. Voor de Paralympische Spelen van Athene heeft NOC*NSF de feitelijke voorbereiding en uitzending op zich genomen. Een jaar later is ook de verantwoordelijkheid voor het Nederlands Paralympisch Team door Gehandicaptensport Nederland overgedragen aan NOC*NSF. De sportkoepel wordt hierin financieel mede ondersteund door Fonds Gehandicaptensport.

Geschiedenis van de Paralympische Spelen

De eerste editie van de Paralympische Spelen had plaats in 1960 in Rome. In het begin deden alleen deden alleen sporters in een rolstoel mee. Vanaf 1976 is dat veranderd en doen ook geamputeerden en mensen met een visuele beperking mee. Ook werden de eerste Paralympische Winterspelen gehouden; in Zweden.

De lat ligt hoog

Teamchef André Cats legt de lat hoog. Minstens één medaille meer dan in Peking vier jaar geleden – Paralympische Spelen worden sinds 1988 ‘samen’ met de Olympische Spelen georganiseerd, in Londen is het zelfs één en dezelfde organisatie. Toen waren het er 22. Ter vergelijking, bij de spelen op Papendal stopte de teller op 100. Is Nederland zoveel slechter geworden? ,,Nee, je kunt het niet vergelijken”, zegt atletiekcoach Guido Bonsen. ,,Op geen enkele manier.”

Paralympics vlag voor LondonParalympics Olympische Spelen
Post your comment

ShirtsofHolland