Sinds vorig jaar hebben wij voor het eerst sinds lange tijd een koning in plaats van een koningin. Koninginnedag is dan ook omgetoverd tot Koningsdag. Er is tevens aangekondigd dat in 2015 de festiviteiten in ‘nieuwe stijl’ plaats gaan vinden. Maar wat is eigenlijk de oorsprong van Koningsdag? Wat vieren we dan? En werd het altijd al op deze manier gevierd?

Wat is Koningsdag Alexander

Ontstaan van Koningsdag

Koningsdag is de nationale feestdag van Nederland, waarop wij de verjaardag van koning Willem Alexander vieren. De eerste nationale feestdag was de ‘Waterloodag’die in de 18de eeuw gevierd werd en de beroemde slag herdacht. Deze is later min of meer vergeten en heeft nieuw leven gekregen als zijnde Prinsessedag, die voor het eerst gevierd werd op 31 augustus 1885, de 5de verjaardag van prinses Wilhelmina. Nadat koning Wilhelm III in 1890 stierf is de feestdag in 1891 omgedoopt tot Koninginnedag. Na de troonsafstand van Wilhelmina werd Koninginnedag op de verjaardag van Juliana gevierd, 30 april. Toen Koningin Beatrix haar moeder opvolgde op 30 april 1980 besloot zij om de dag niet te wijzigen naar 15 januari, haar verjaardag, maar om ter ere van haar moeder de feestdag op 30 april te houden. En dan nu, met voor het eerst weer een koning op de troon, is de dag omgedoopt tot Koningsdag en verplaatst naar de verjaardag van zijne majesteit Willem Alexander: 27 april.

Koningsdag tradities

Ten tijde van Koningin Wilhelmina (19de - begin 20e eeuw) werd Koninginnedag vooral beschouwd als een nationale feestdag voor kinderen. De koninklijke familie was in die tijd niet aanwezig bij de festiviteiten. Pas toen koningin Juliana de troon overnam ontstonden een aantal van de tradities die wij vandaag de dag nog zien. Destijds werd er een defilé georganiseerd die langs de koninklijke familie voer, die het spektakel aanschouwde vanaf het bordes van Paleis Soestdijk. Er werden liederen gezongen en bloemen gestrooid en in de rest van het land werden kinderspelen georganiseerd en vermaakte men zich op de kermis. Koningin Beatrix heeft, op haar beurt, ook het een en ander aan de viering veranderd. Zij bezocht, samen met leden van de koninklijke familie, jaarlijks een andere plaats (of twee). Vanzelfsprekend werden hier door de gemeentes bijzondere programma’s georganiseerd om de koninklijke familie te vermaken: optredens, oude spelletjes, proeverijen en nog veel meer. De vrije markt bestaat al net zo lang als Koninginnedag zelf en is ontstaan omdat op deze nationale feestdag men geen vergunning nodig heeft om te venten. Dit, gecombineerd met lekker eten, muziek en bier, maakt het tot een van de leukste Koningsdag tradities.

Wat is Koningsdag markt

Wat brengt de vernieuwde Koningsdag?

Koning Willem Alexander heeft ook een aantal aanpassingen aangekondigd. Vanaf 2015 zal de koninklijke familie één gemeente bezoeken die een centrale rol in haar omgeving speelt. De bedoeling is dat deze gemeente zich gaat presenteren aan het Koninklijk Paar en de rest van het land. Hoe zij dat doet is geheel aan haarzelf. In principe deed de bezochte gemeente dit altijd al, maar op deze manier wordt daar de aandacht op gevestigd en wordt de betreffende gemeente gestimuleerd om haar beste kanten te presenteren. De koning heeft ook aangekondigd dat er een grande parade gaat komen, dit in navolging van de traditie uit Juliana haar tijd, het defilé. Het belooft dus een feest te worden in een nieuw jasje maar met een nostalgisch tintje.