Nog een aantal maanden en dan vieren we voor de tweede keer Koningsdag in plaats van Koninginnedag. Maar waarom vieren we nou eigenlijk Koningsdag en voorheen Koninginnedag? Wanneer is het feest begonnen en wat was de reden ervan?

Waarom vieren Koningsdag

Geschiedenis van Koningsdag

De regering vond dat we een nieuwe nationale feestdag nodig hadden die ons het gevoel zou geven dat we een eenheid zijn in Nederland.We vieren het voor het eerst op 31 augustus 1885, de 5de verjaardag van prinses Wilhelmina. Toen noemde we het nog Prinsessendag. Dat veranderde nadat het koningin Wilhelmina werd in 1890 en het Koninginnedag werd. Dit werd 50 jaar lang op 31 augustus gevierd als feestdag.

Toen Juliana koningin werd in 1948 vierden we Koninginnedag voortaan op haar verjaardag 30 april. Beatrix werd koningin op 30 april 1980. Ze heeft toen gekozen om Koninginnedag niet op haar eigen verjaardag te vieren, maar de verjaardag van haar moeder aan te houden. De verjaardag van Beatrix viel op 31 januari en dat is midden in de winter.
Het zou dus kunnen zijn dat mede daardoor is gekozen om het op 30 april te houden.Willem-Alexander is geboren op 27 april 1967 en werd benoemd tot koning op 30 april 2013. Sindsdien heet het feest Koningsdag en vieren we het op 27 april.

Hoe wordt Koningsdag gevierd?

Op Koningsdag worden altijd allerlei leuke activiteiten georganiseerd voor jong en oud.Vroeger nam de koninklijke familie niet deel aan alle activiteiten. Koningin Juliana begon de traditie dat het volk langs kon komen bij het Paleis Soestdijk.
Daar stond de koninklijke familie en konden mensen bloemen en geschenken aanbieden. Koningin Juliana zorgde ervoor dat Koninginnedag een officiële vrije dag werd.Koningin Beatrix reisde op Koninginnedag met haar familie twee gemeentes af en deed mee aan de activiteiten.Tijdens Koningsdag is er een vrijmarkt en zijn er optochten, festivals en allerlei optredens.

Waarom vieren we Koningsdag

Wat dragen we op Koningsdag?

Waarom wordt de kleur oranje gekozen? Dit omdat het de nationale kleur is van Nederland.We komen aan de kleur oranje door de achternaam van onze Koningin: Oranje Nassau. Lang geleden werd er een stuk land overgenomen dat het Franse prinsdom Orange in hun bezit had. Aan dit prinsdom zat de titel Prins van Oranje. Deze titel werd overgenomen van vader op zoon. Later werd het stuk land overgenomen door Willem van Nassau ofwel Willem van Oranje.Hij wordt gezien als stamvader van het Huis van Oranje Nassau. De naam Prins van Oranje werd doorgegeven en zo noemen we Willem-Alexander ook wel Prins van Oranje.Hierdoor is de kleur oranje als nationale kleur gekozen en wordt dit gebruikt bij onder andere sportevenemten en Koningsdag.Er zijn daarom op Koningsdag vele oranje artikelen zoals petten, pruiken, oranje overhemden en T-shirts en brillen. Straten zijn versierd met oranje slingers en vlaggen.Mensen gaan massaal de straten op en vieren Koningsdag, ieder op zijn eigen manier.