Zaterdag 11 oktober 2014 werd aangekondigd dat tijdens Koningsdag 2015 de koninklijke familie een bezoek zal brengen aan Dordrecht. Jaarlijks zal vanaf nu één gemeente bezocht worden, en ‘Dordt’ heeft de eer om als eerste aan de nieuwe traditie deel te mogen nemen. Tot op heden is er nog niks bekend gemaakt over wat de gemeente in petto heeft, maar zeker is dat ze al druk bezig zijn. We kunnen natuurlijk wel alvast een blik werpen op wat de stad te bieden heeft en speculeren wat ze tentoon zullen stellen.

Waar is koningsdag dit jaar - Dordrecht

Waar ligt Dordrecht?

Dordrecht is een van de grotere gemeentes in Zuid-Holland en ligt op de grens met Zeeland. Het ligt midden in veenmoeras gebied en wordt voor het eerst in de geschiedenisboeken genoemd rond het jaar 1100. De stad ligt in het zuiden van de gemeente op de zogenaamde Eiland van Dordrecht, dat ontstaan is tijden het Sint-Elizabethsvloed in 1421. Op deze plek splits de Merwede rivier zich in de Noord Maas en de Oude Maas. Ten Zuiden en ten Oosten van de stad ligt een van de mooiste natuurgebieden in Nederland: De Hollandse Biesbosch.

Geschiedenis van deze Koningsdag locatie

Dordrecht is zeer waarschijnlijk een van de eerste nederzettingen die stadsrechten kreeg, en mag zich dus met recht een van de oudste steden in Nederland noemen. Doordat het een gunstige ligging had in het wegennetwerk en het knooppunt van drie vaarroutes is, is het snel uitgegroeid tot een belangrijke handelsplaats; dit heeft het huidige stadsbeeld natuurlijk enorm beïnvloed. Het heeft tevens een zeer roerige geschiedenis gehad en heeft als bolwerk van de reformatie gediend in de 17de eeuw en als verdediging bolwerk in de Tweede Wereldoorlog.

Koningsdag bezienswaardigheden en activiteiten

Dordrecht heeft dus veel te bieden, zowel op natuur gebied als op cultureel gebied. Een gepaste Koningsdag tour zal de geëerde gasten leiden langs de geschiedenis van de stad en zal ook tonen wat de stad tegenwoordig te bieden heeft; het Augustijnenklooster, de Grote Kerk, de eeuwenoude koopmanshuizen in de havens, misschien een ritje met de waterbus over de rivier, mogelijkheden zat.
Koning Willem Alexander heeft aangekondigd om de ‘grand parade’ terug te willen brengen die ten tijde van koningin Juliana de gewoonte was. Hierbij moet u denken aan een defilé van kinderen, burgers, ambtenaren en bedrijven die zichzelf presenteren en hulde brengen aan de koninklijke familie: liedjes, bloemen, zingen, acrobaten, praalwagens en wat men al niet meer kan bedenken. Dat belooft zeker een kleurrijk onderdeel te worden.
Dordrecht heeft niet eerder koninklijk bezoek mogen ontvangen tijdens Koninginnedag, wat het natuurlijk extra spannend maakt voor de stad. Hou de volgende site: Koningsdag 2015 in de gaten voor het programma.

Waar is koningsdag

Vervoer naar Koningsdag 2015

Zoals elk jaar zullen massa’s mensen deze dag willen vieren in de nabijheid van de koninklijke familie. Dit heeft in het verleden tot massa’s files en vertragingen geleid. Het openbaar vervoer is tegenwoordig goed voorbereid en heeft extra diensten ingesteld. Het is dan ook ten zeerste aangeraden om met het openbaar vervoer te komen. Als dit echt niet mogelijk is voor u, dan kunt u het beste buiten de stad parkeren en gebruik maken van de pendeldiensten naar het centrum. Kijk voor meer informatie op de openbaar vervoer sites.