Het is weer zo ver, het EK komt eraan. Dit zal het 15de Europese Kampioenschap voetbal zijn dat gehouden wordt. Om de vier jaar vindt het EK plaats en dat zal in 2016 in Frankrijk zijn. Frankrijk mag voor de derde keer het EK in eigen land spelen. Op 10 juni 2016 om 21:00 zal de eerste wedstrijd gespeeld worden door Frankrijk en hiermee openen ze het EK 2016. De finale zal precies 1 maand later plaats vinden op 10 juli 2016 om 21:00.

De geschiedenis van het EK voetbal

Het eerste Europese Kampioenschap vond plaats in 1960 en werd toen al door Frankrijk georganiseerd. De winnaar van het eerste EK was de Sovjet-Unie die Joegoslavië versloeg in de finale. Inmiddels is het EK uitgegroeid tot het op één na grootste voetbal toernooi voor landen. De wereldkampioenschappen (WK) voetbal is het grootste toernooi.

Nederland werd voor het eerst kampioen in 1988 en dat zullen de meeste zich nog goed kunnen herinneren. Duitsland heeft de meeste medailles op hun naam staan. Ze hebben al drie gouden, drie zilveren en drie bronzen medailles te pakken gehad.

Vanaf 1996 doen er zestien landen mee aan het EK, daarvoor waren het er maar acht. Nu in 2016 gebeurt het voor het eerst dat er 24 landen mee gaan doen. Er worden zes groepen gemaakt waarin vier teams spelen. Van deze zes teams gaan de nummers één en twee door naar de achtste finale. En de vier beste nummers drie mogen ook door naar de achtste finale. Vervolgens worden de kwartfinales, halve finales en uiteindelijk de finale gespeeld.

Geschiedenis van de Europese kampioenschappen

Hoe wordt bepaald welk land het EK mag organiseren?

Alle landen (in Europa) die interesse hebben om mee te doen aan het EK mogen zich opgeven. Dit kan ook een combinatie zijn van twee landen zoals Nederland en België eerder samen deden. Voor het EK 2016 had je je als land al moeten opgeven voor 9 maart 2009 bij de UEFA, de Europese voetbalbond. De landen die graag willen dat het Europese voetbaltoernooi in hun land wordt georganiseerd moeten een bidbook opstellen. Hierin tonen de landen wat ze allemaal kunnen bieden en waar de eventuele wedstrijden kunnen plaatsvinden. Het bidbook voor het aankomende kampioenschap moest uiterlijk 15 februari 2010 aangeleverd worden bij de UEFA (Union of European Football Associations).

De volgende stap is het bezoeken van de geïnteresseerde landen om te controleren of er voldaan wordt aan de strenge eisen. Eén van deze eisen is, omdat er 24 landen mee doen, dat er twaalf stadions beschikbaar moeten zijn. Hierdoor is het voor veel kleine landen niet haalbaar. Hiervoor bestaat de optie om met één of maximaal twee andere landen samen een EK te organiseren.

In totaal zijn er vijf landen geweest die de organisatie van het EK in 2016 opzich wilden nemen. Dat zijn de drie landen Italië, Frankrijk en Turkije. Zweden en Noorwegen wilden het gezamenlijk doen. Later bleek dat Zweden en Noorwegen geen overheidsgeld beschikbaar wilden stellen en dat betekende dat het niet mogelijk was om het kampioenschap te organiseren.

De stemrondes

Uiteindelijk bleven de landen Italië, Frankrijk en Turkije over als kandidaten om Euro 2016 te organiseren. Er zijn 13 stemgerechtigde leden van de UEFA die bepalen welk land het EK mag organiseren. De leden mogen punten toekennen aan elk land. Er mag aan één land vijf punten worden uitgedeeld, aan één land drie punten worden uitgedeeld en aan één land mag één punt worden uitgedeeld. Het land dat het laagste aantal punten krijgt valt af en er wordt een tweede stemronde gehouden voor de overgebleven landen.

In de eerste ronde had Frankrijk de meeste punten, daarna Turkije en Italië was nummer drie en viel af. De tweede ronde kan er gestemt worden op één van de twee overgebleven landen. Frankrijk kreeg één stem meer dan Turkije en mag de organisatie voor het 15e Europese kampioenschap op zich nemen.

Waar en wanneer EK2016

De speelsteden

Frankrijk had twaalf speelsteden opgegeven voor het EK2016. Helaas zijn er twee steden waar niet gespeeld zal gaan worden. Dit zijn Nancy, waar de renovatie van het stadion niet door kan gaan en ook Straatsburg is geen speelstad meer. De steden waar wel gevoetbald gaat worden zijn:

  • Saint-Denis
  • Marseille
  • Lyon
  • Villeneuve-d'Ascq
  • Parijs
  • Lens
  • Saint-Étienne
  • Toulouse
  • Bordeaux
  • Nice

De kwalificatie voor het EK

De kwalificatiegroepen zijn bekend gemaakt op 23 februari 2014 in Nice. De UEFA heeft ervoor gezorgd dat de sterkste landen niet bij elkaar in poule terecht komen. Dit is gebaseerd op eerdere WK’s en EK’s. Dit zorgt er namelijk voor dat de spannendste wedstrijden voor tijdens de finalerondes van het Europees kampioenschap bewaard blijven.

Tijdens de afgelopen loting werden er zes verschillende groepen gecreëerd. In groep één zaten de de sterkste en meest favoriete landen. In groep zes zitten de minst sterke landen. Vervolgens is er geloot en is er uit elke groep een land genomen om zes nieuwe kwalificatie poules te vormen. Op dit moment zijn de kwalificatiewedstrijden nog in volle gang. En hopelijk zijn er weer 24 mooie landen die deel zullen nemen aan het EK 2016!

Oranje naar EK 2016 Frankrijk