Sneijder en van Gaal

Gisteravond heeft Louis van Gaal zijn voorselectie aan FIFA bekend gemaakt. De jonge spelers hebben een grote indruk op hem achter gelaten. Het zal hierdoor moeilijk worden voor van Gaal om een schifting te maken tussen de laatste dertig spelers.

De negentien jonge eredivisie spelers hebben hun beste beentje voorgezet tijdens het trainingskamp in Hoenderloo. Keiharde slidings, heerlijke doelpunten en prachtige steekpassjes. Louis van Gaal heeft met volle teugen genoten van de trainingsstage. “Ik heb dit trainingskamp gelegd om de verdedigende organisatie neer te zetten en uit te proberen en ik ben blij dat we dat met de beste spelers van de eredivisie hebben gedaan. Ik werd erg blij van de inzet, het concentratievermogen en hoe de spelers met elkaar omgaan. Er is een aanzienlijk niveau behaald. De jongens die in het buitenland spelen en in de voorlopige voorselectie zitten kunnen er niet vanuit gaan dat ze automatisch meegaan naar het WK. Spelers die normaal bij Jong Oranje zitten hebben dermate indruk gemaakt” aldus Van Gaal.

De spelers die het tot de voorselectie hebben geschopt

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Michel Vorm (Swansea City), Jeroen Zoet (PSV)
Verdediging: Patrick van Aanholt (Vitesse), Daley Blind (Ajax), Daryl Janmaat (Feyenoord), Terence Kongolo (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Karim Rekik (PSV), Joël Veltman (Ajax), Paul Verhaegh (FC Augsburg), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord)
Middenveld: Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (Norwich City), Jonathan De Guzman (Swansea City), Nigel de Jong (AC Milan), Wesley Sneijder (Galatasaray), Rafael van der Vaart (Hamburger SV), Tonny Vilhena (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (PSV)
Aanval: Jean-Paul Boëtius (Feyenoord), Memphis Depay (PSV), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (Dinamo Kiev), Robin van Persie (Manchester United), Quincy Promes (FC Twente), Arjen Robben (Bayern München)

Opvallend is de afwezigheid van Gregory van der Wiel. Hij melde zich eerder af bij van Gaal wegens een knieblessure. De aanwezigheid van Aanholt is eveneens opmerkelijk. Dinsdagmiddag melde van Gaal nog dat hij geen eredivisie spelers zou oproepen die geen deel hadden uitgemaakt van de trainingsstage in Hoenderloo. Voor Aanholt maakt hij een uitzondering.

Het nieuwe systeem van Louis van Gaal

Van Gaal zal tijdens het WK afstappen van het traditionele 4-3-3 en schakelt over op 5-3-2. “Het is niet zo dat ik een nieuw systeem heb bedacht. Dit systeem werd in de jaren zeventig, tachtig en negentig ook al gehanteerd. In mijn tijd als coach van FC Barcelona heb ik vaak tegen dit systeem op moeten boksen. Het is erg lastig om hierdoorheen te spelen, want de tegenstander strekt zich heel ver terug. Maar zo defensief gaan we niet spelen. De aspecten van de Hollandse School zullen in mijn 5-3-2 systeem niet verloren gaan, daar ben ik tenslotte voor aangenomen.”


Robin van Persie en Arjen Roben zijn enthousiast over dit nieuwe systeem. Wesley Sneijder is hier wat minder over te spreken. We zullen snel genoeg zien of het een kans van slagen heeft tijdens de eerst wedstrijd tegen Spanje 13 Juni.