Koningsdag is voor de inwoners van Dordrecht dit jaar natuurlijk extra speciaal. De Koninklijke Familie komt op bezoek. Alleen prinses Beatrix, prinses Mabel, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zullen niet aanwezig zijn. Dordrecht heeft een rijke geschiedenis en maakt Koningsdag voor onze koning Willem Alexander extra speciaal. Niet voor niets heeft het organiserend comité haar uiterste best gedaan om een verrassend en modern programma te organiseren. Het volledige programma hebben we hieronder overzichtelijk op een rij gezet. Met de tijdstippen en tips voor de beste plekken en locaties om de Koninklijke Familie van dichtbij te zien. En de plattegrond van de route en activiteiten.

plattegrondprogrammakoningsdagdordrecht

Volledig programma Koningsdag 2015 Dordrecht

Grande Parade op het Drierivierenpunt Vanaf circa 11.00 uur Wanneer het Koningspaar voet aan wal zet in Dordrecht op het Groothoofd begint de Grande Parade.Deze feestelijke optocht op het water speelt zich af op het kruispunt van drie grote rivieren. Hier laten de maritieme bedrijven, recreatieve iconen, organisaties en gemeenten uit de regio op beeldende wijze zien wat Dordrecht en de regio zo uniek maakt.

Het beste zicht op de Grande Parade heeft u vanaf de Merwekade in Dordrecht, het Groothoofd (beperkte ruimte tussen de Poort en Jongepier), Slobbegors in Papendrecht en het Maaspad (ter hoogte van de watertoren) in Zwijndrecht.

Rondvaart over de historische havens

Het Koninklijk paar vaart vanaf het Groothoofd via de Wolwevershaven en Nieuwe Haven naar de Grote Kerk, de boot zal aanleggen bij de Houttuinen. Langs de kades heeft u hier perfect zicht op.

Bach en de Regio in de Grote Kerk Circa 11.50 uur

Het Koningspaar wandelt vanaf de Houttuinen richting de Grote Kerk. In de Grotekerkstuin worden zij buiten verwelkomd door een optreden van Jubal en de Dordtse Phil. In de Grote Kerk volgt een besloten programma met enkele optredens geïnspireerd door het tweejaarlijkse Bachfestival Dordrecht. U kunt het programma volgen op de TV Schermen.

Rondrit van de Grote Kerk en Scheffersplein

Via de Grotekerksbuurt en de Groenmarkt rijdt het Koningspaar met elektrisch vervoer naar het Scheffersplein. Langs dit onderdeel van de route kunt u het beste gaan staan aan de Voorstraat-zijde.

Made in Dordrecht, op het Scheffersplein Circa 12.15 uur

Op het Scheffersplein presenteren ondernemers uit de binnenstad van Dordrecht het Koningspaar op een bijzondere manier hun producten. De ondernemers tonen met trots een overzicht op het gebied van onder andere Dordts design, Dordtse delicatessen en eigentijdse ambachtelijkheid. De makers en de producten krijgen een plaats in drie Dordtse huizen die zijn ingericht als salon, keuken en eetkamer. Deze huizen staan aan de zijde van de Groenmarkt/Wijnstraat en zijn voor publiek goed te bekijken vanaf de Voorstraatszijde van het Scheffersplein.

Na het bezoek aan het Scheffersplein vervolgt het Koningspaar de route richting Het Hof van Nederland via de Wijnstraat en de Voorstraat.

Opening van Het Hof van Nederland Circa 12.30 uur

In Het Hof vond in 1572 een gebeurtenis van nationaal belang plaats: de Eerste Vrije Statenvergadering. Een beslissende stap in de richting van de vrije Republiek der Nederlanden en de basis voor het Nederland van nu. Na een grondige renovatie is Het Hof van Nederland in nieuwe vorm als museum weer toegankelijk voor het publiek.

Tijdens dit besloten programmaonderdeel wordt Het Hof van Nederland door de Koning geopend. U kunt dit onderdeel van het programma volgen via de TV schermen langs de route.

De Dordtse Jeugd is het Einde! Statenplein Circa 12.45 uur

Op het Statenplein is de grote, feestelijke afsluiting van het officiële programma van Koningsdag. In de aanloop naar Koningsdag zijn diverse wedstrijden georganiseerd op het gebied van dans, muziek, hiphop en creativiteit. De winnaars tonen in een dynamische show aan het Koningspaar wat de Dordtse jeugd- en jongerencultuur te bieden heeft. Dit doen ze met behulp van onder andere Nielson en DJ Lucien Foort.