In 2011 startte Sander Fonville, toen nog student sportmarketing, het carrièreplatform Sport-Netwerk.nl. Met het vijfjarig jubileum in aantocht gaat dit platform verder onder de naam SportNetwerk en blijft Fonville bruisen van de goede ideeën. Hij lanceerde onlangs zijn eigen werving- en selectiebureau SportScoutz en begint komend voorjaar samen met social media-expert Peter Sprenger een heuse academie. Fonville: “Ik wil bijdragen aan de verdere professionalisering van de sport.”

SportNetwerk biedt wat de sportwereld vijf jaar geleden nog ontbeerde: een overzicht van alle beschikbare opleidingen, stages en banen in de branche. De website publiceerde in 2015 ruim 1.300 vacatures en trok meer dan 200.000 bezoekers. In zijn kantoor in het Eindhovense SX vertelt Fonville hoe een groeiend deel van die bezoekers via Twitter of LinkedIn op zijn website belandt. “Van meet af aan heb ik ingezet op social media. Al meerdere malen heb ik meegemaakt dat iemand eigenlijk niet op zoek was naar een andere functie, maar ineens dé vacature voor een volgende carrièrestap tegenkwam.”

Aanvankelijk richtte Fonville (31) zich met name op de young professionals, maar nu de naam SportNetwerk is gevestigd, heeft hij ook oog voor de functies waarvoor aanzienlijk meer werkervaring vereist is. “SportNetwerk is er voor de student die een stage of eerste baan zoekt, maar ook voor de directeur die toe is aan een nieuwe stap in zijn loopbaan.”

SportScoutz

In de wetenschap dat werkgevers niet bedolven willen worden onder een berg met sollicitatiebrieven, begon Fonville begin 2015 met het werven en selecteren van geschikte kandidaten. Uit die extra dienstverlening ontstond werving- en selectiebureau SportScoutz, dat per 1 januari 2016 actief is. “Uit ervaring weten wij (Fonville werkt samen met collega Martin Stockman, RJV) hoe belangrijk het is dat een kandidaat écht past bij een bedrijf. Iemand moet niet alleen voldoen aan de functie-eisen, maar ook zijn of haar persoonlijkheid moet bij het bedrijf passen. Die juiste persoon kunnen wij vinden door een vacature online te zetten, te werven in ons uitgebreide netwerk of door achter de schermen te headhunten.”

Nog altijd wordt in de sport zo’n zeventig procent van de vacatures via-via vervuld, vertelt Fonville. En van alle sportmanagement- en sportmarketingstudenten komt maar twintig procent daadwerkelijk in de sport terecht. “In een professionele omgeving hoort de werkgever voor elke vacature de best mogelijke kandidaat te willen hebben en dat is de reden waarom ik SportScoutz gestart ben.”

Fonville realiseert zich dat deze werving- en selectieactiviteiten de opdrachtgever aanzienlijk meer kosten dan enkel het plaatsen van een vacature. “Maar het kost ook geld om zelf een vacature uit te zetten, te werven en alle reacties goed te managen”, countert hij. “En nog veel meer geld als men na een jaar afscheid moet nemen van iemand die toch niet helemaal geschikt blijkt. Als je gaat voor de beste beschikbare professional, dan verdien je die kosten op termijn altijd terug.”

Fonville stelt dat hij over tien jaar niet voor honderd werkgevers hoeft te werken om maar te blijven scoren. “Wij zijn geen cv-schuivers, maar professionals die verstand hebben van de markt en aanvoelen wie bij welke organisatie past. Wij hebben een passie voor sport, willen mensen graag helpen en dat uit zich in het creëren van de best mogelijke matches.”

Kijk voor meer informatie op Sportnetwerk.nl en SportScoutz.nl