De geschiedenis van de koningssloep

De koningsloep is in opdracht van koning Willem 1 gemaakt en is voor het laatst gebruikt in 1962 bij het zilveren huwelijk van Juliana en Bernard. De kans dat er met de in opdracht van koning Willem I gemaakte koningssloep van het Scheepvaartmuseum gevaren kan worden is klein. “Het is onwaarschijnlijk dat de Koningssloep gaat varen”, zegt Van der Laan. De burgemeester tekende hierbij aan dat het al snel 30 april is. “De sloep heeft veel reparatie nodig. Hij heeft vijftig jaar op het droge gelegen.”

Eerder meldde het museum nog te denken dat de in 1816 gebouwde galei op tijd gebruiksklaar kan worden gemaakt. Op dat moment was echter nog onduidelijk hoeveel de werkzaamheden aan de zogenoemde gouden koets te water zouden gaan kosten en wie ervoor zou opdraaien.De boot die de koningin altijd gebruikt voor het bevrijdingsconcert op de Amstel kan de plek van de sloep vermoedelijk echter innemen, aldus Van der Laan. “Die heeft een flink groot achterdek.”

Koninginnenacht en Koningsnacht in Amsterdam

Dit jaar zal er op 30 april in Amsterdam zowel een Koninginnenacht als een koningsnacht plaatsvinden. Koninginnedag in Amsterdam trekt normaal natuurlijk al vele honderduizenden bezoekers. Maar dat zal dit jaar zullen dat nog vele mensen extra zijn. Op 30 april is oevrdag de kroning van Willem Alexander. De festiviteiten rondom de kroning en de inhuldiging zullen de hele dag duren. Het hele programma van de kroning en inhuldiging van Willem Alexander is inmiddels bekend.

Exclusief kroningsoverhemd

Al deze mensen zullen natuurlijk massaal in oranje kleding gehuld zijn. Natuurlijk in hele gekke oranje outfits maar met name zal het exclusieve kroningsoverhemd van ShirtsofHolland De Dam oranje kleuren.

oranje kroningsoverhemden