In heel het land worden traditiegetrouw vrijmarkten georganiseerd met Koningsdag. Straten en binnensteden veranderen in een grote rommelmarkt waar kopers en verkopers elkaar vinden. Traditiegetrouw zijn in Amsterdam en in Utrecht de grootste vrijmarkten. In Utrecht begint de vrijmarkt al om 18.00 uur op zondag 26 april. In Amsterdam start de vrijmarkt officieel om 06.00 uur en duurt tot 20.00 uur op 27 april.

Vrijmarkt in het Vondelpark
De bekendste en leukste vrijmarkt amsterdam is natuurlijk die in het Vondelpark in Amsterdam. Tijdens Koningsdag staat het hele park vol met kinderen die allemaal wat extra zakgeld willen verdienen. Om te zorgen dat de kinderen alle ruimte krijgen is het hele Vondelpark gereserveerd voor op kinderen gerichte activiteiten. In het hele park worden (beroeps)handelaren geweerd. Het hele park is gereserveerd voor de kinderen, met uitzondering van het deel van het park tussen de Van Baerlestraat en de Stadhouderskade. Op deze locatie is geen vrijmarkt toegestaan.

Op 26 april wordt het park om 20.00 uur afgesloten. Op 27 april om 09.00 uur gaan de volgende ingangen van het Vondelpark weer open: Stadhouderskade, Van Baerlestraat, Roemer Visscherstraat, Vondelstraat, Kattenlaan, Amstelveenseweg en Van Eeghenstraat. Voor mindervaliden is vooral de ingang aan de Rijtuigenhof geschikt.

Maar ook op heel veel andere plekken in Amsterdam worden er vrijmarkten georganiseerd. Onderstaand een handige plattegrond met een overzicht van waar alle vrijmarkten georganiseerd worden.

amsterdam vrijmarkten plattegrond

Oranje kleding

Natuurlijk zijn de vrijmarkten een traditie, maar het massaal in oranje kleding gehuld gaan is dat ook. Net als tijdens het EK of WK Voetbal, zien we ook tijdens Koningsdag de gekste oranje creaties en outfits. Oranje pruiken, tuinbroeken, grote rood-wit-blauwe zonnebrillen, veel mensen leven zich echt compleet uit qua oranje kleding. Maar wil je er niet al te spectaculair uitzien en je gewoon iets ingetogener of stijlvoller in oranje kleding kleden, dan zijn de oranje overhemden en T-shirts van ShirtsofHolland een uitkomst.

oranje overhemd