Het programmam van de Kroning of Inhuldiging van Koning Willem Alexander is bekend.

Op 28 januari 2013 heeft onze Koningin Beatrix publiek verkondigd om afstand te doen van de troon. Ze wil graag plaats maken voor haar zoon: kroonprins Willem-Alexander. Op 30 april 2013 zal Willem-Alexander, tijdens Koninginnedag, in Amsterdam worden gehuldigd als de volgende Koning van de Nederlanden. De troonswisseling en de inhuldiging van Willem-Alexander zal plaatsvinden op De Dam en in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Programma inhuldiging Kroning Willem Alexander

Op 30 april 2013 zal Koningin Beatrix in het Koninklijk Palies op de Dam in Amsterdam tussen 10.00 uur en 10.30 uur de officiële Akte van Abdicatie tekenen. Dit zal zij doen in het bijzijn van haar familie, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de ministers en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Door het ondertekenen van deze akte doet Koningin Beatrix officieel afstand van de troon. Vanaf dat moment is kroonprins Willem-Alexander onze nieuwe Koning.

Toespraak balkon Koning Willem Alexander

Na het tekenen van de Akte van Abdicatie (ergens rond 10.30 uur) zal Beatrix, vanaf dat moment prinses, en Koning Willem Alexander een toespraak houden op het balkon van het paleis op de Dam. Máxima de nieuwe Koningin, zal daar ook bij zijn. Na de toespraak zullen de nieuwe kroonprinsessen het balkon betreden.

Inhuldiging Koning Willem Alexander: Nieuwe Kerk

Na 14.00 uur zal Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk in Amsterdam worden beëdigd en worden ingehuldigd als Koning van de Nederlanden. Dit gebeurd tijdens een zogeheten verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer, waarbij Koning Willem-Alexander een toespraak houdt en de eed aflegt. Koning Willem-Alexander zal tijdens de eed trouw zweren aan de Grondwet en beloven het koningschap getrouw te vervullen.

Daarna houdt de voorzitter van de vergadering, Fred de Graaf, een toespraak. Bij deze plechtigheid in de Nieuwe Kerk zullen diverse vertegenwoordigers van Europese vorstenhuizen aanwezig zijn.

Koning Willem Alexander: Eed en receptie

De Kamerleden en de afgevaardigen van de parlementen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten kunnen daarna de eed of belofte aan de nieuwe koning afleggen. De laatste officiële activiteit rond de troonswisseling is een receptie voor autoriteiten en Kamerleden in het Koninklijk Paleis tussen 16.30 en 17.30 uur.

Inhuldiging Kroning Koning Willem AlexanderKroning Koning Willem Alexander der Nederlanden