Eindelijk wordt de datum 27 april eer aangedaan. De eerste koningsdag in de 'nieuwe stijl' zal volgens NU.NL op 27 april 2015 plaatsvinden in Dordrecht. Dat heeft koning Willem-Alexander zaterdag zelf in Dordrecht bekendgemaakt.

Koninklijk defilé

Willem-Alexander had al eens laten weten dat hij Koningsdag een andere invulling wil geven. Speciaal hieraan is dat het defilé terug zal komen (dat de Koninginnedagen van zijn grootmoeder Juliana kenmerkte). De koning is zaterdag in Dordrecht voor een bijeenkomst ter ere van tweehonderd jaar Koninkrijk. Het defilé moet een feestelijke 'grande parade' worden. Gemeenten mogen hierbij zelf bepalen hoe ze daar invulling aan geven.
Willem-Alexander hoopt op een spannend en kleurrijk spektakel, met bijvoorbeeld muziek, sport, cultuur, design, en sociale initiatieven. ''Zo kan op Koningsdag een element uit vroeger jaren in een andere, nieuwe gedaante weer terugkeren.

Nieuwe opzet Koningsdag

De koning, koningin Maxima en hun drie dochters bezoeken voortaan één gemeente met een soort centrumfunctie voor de streek. Net als alle jaren wordt op Koninginnedag een stadswandeling gemaakt om zoveel mogelijk de streek te leren kennen.

Koningsdag 27 april

Willem-Alexander en koningin Máxima hebben goed nagedacht over een juiste invulling van het feest. "In meer dan 120 jaar heeft Koninginnedag, nu Koningsdag, zijn waarde bewezen als een samenbindend feest dat heel veel mensen in ons Koninkrijk dierbaar is." Het is een "traditie die voortdurend voeling houdt met de tijd".

Koningsdag wordt vanaf 2015 op de officiële datum gehouden, 27 april. Dat is de verjaardag van de koning. De eerste Koningsdag in 2014 was dit jaar op 26 april, omdat 27 april een zondag was.

Koninsdag 2015 Koninklijk defile