Er zijn twee grote, belangrijke gelegenheden in het jaar wanneer Nederland zich weer helemaal oranje kleurt. Als het Nederlands elftal belangrijke voetbalwedstrijden speelt en als we de verjaardag van onze Koning vieren. Koningsdag, voorheen Koninginnedag, wordt sinds 2014 elk jaar gevierd op 27 april. Op deze dag heeft elke Nederlander een goed excuus om zijn meest gekke oranje Koningsdag kleding uit de kast te halen.

De Koningsdag traditie
Koningsdag kent vele tradities. Elk jaar kiest de Koninklijke familie 2 gemeentes uit om te bezoeken op deze dag en oud Hollandse spelletjes te spelen met de bevolking van deze gemeentes. In bijna alle andere gemeentes in het land gaan mensen de straat op om spullen te verkopen op verschillende vrijmarkten, worden er activiteiten en spellen georganiseerd en zijn er optochten, feesten, optredens en festivals om te bezoeken. En dit alles compleet gehuld in oranje koningsdag kleding.

Waarom is Koningsdag kleding oranje?
De kleur oranje is de nationale kleur van Nederland en het is daarom een logische keuze om op deze nationale feestdag onszelf te hullen in het oranje. Deze kleur is gekozen als nationale kleur door de achternaam van de Koninklijke familie, van Oranje-Nassau. Willem van Nassau erfde in 1544 een stuk land met de naam prinsdom Orange. Aan dit stuk land zat de titel van Prins van Oranje vast en deze titel wordt sindsdien overgedragen binnen de Koninklijke familie.

Oranje Koningsdag kleding die je vaak ziet
Zoals elk jaar weer bewezen wordt op Koningsdag kan het voor een groot deel van de Nederlandse bevolking niet gek genoeg. De oranje Koningsdag kleding ligt in elk huishouden geduldig te wachten achterin de kast of op de zolder om weer tevoorschijn te komen op 27 april of tijdens een andere oranje viering. Deze kleding wordt vaak geaccompagneerd door de meest bizarre accessoires. En niet alleen wijzelf hullen ons in het oranje. Vele huizen, cafés en straten doen ook mee met deze oranje metamorfose.

Koningsdag

Naast de standaard oranje Koningsdag kleding wordt er ook elk jaar weer een nieuw Koningsdag kledingstuk geïntroduceerd als de nieuwe hype voor dat jaar. Dit verschijnsel zien we niet alleen met Koningsdag, maar ook als het Nederlands elftal speelt op het EK of WK. Denk bijvoorbeeld aan de HolánDress, het oranje jurkje van Bavaria en het brulshirt met de leeuw als het wapen van Nederland afgebeeld. Deze kledingstukken zien we ook vaak weer terug op Koningsdag of Koningsnacht.

Koningsdag kleding voor de wat formelere gelegenheden
De meeste mensen zullen hun Koningsdag doorbrengen op straat gezellig feestend met vrienden, want het is tenslotte een nationale feestdag. Veel mensen zijn dan ook vrij van werk en hebben hiervoor de kans. De wat minder gelukkige landgenoten onder ons moeten gewoon op werk verschijnen en kunnen het dan niet maken om met een brulshirt op kantoor te komen. Shirts of Holland heeft een collectie stijlvolle Koningsdag kleding zoals de Koningsdag overhemden en T-shirts die wél worden geaccepteerd op de werkvloer.

Koningsdag kleding

Voor dames is het vervolg op dé hit van 2014, het vlaggenjurkje of de flagdress, een beter alternatief als werk outfit dan bijvoorbeeld een oranje pruik. Dit is een jurkje met 3 verschillende en stijlvolle pasvormen van goede kwaliteit.