Als vanouds wordt er in Utrecht op uitbundige wijze Koningsdag gevierd. Het bijzondere is dat Utrecht wel twaalf actieve oranjecomités heeft. De gemeente, oranjecomités, buurtverenigingen, ondernemers en inwoners zorgen samen elk jaar weer voor één van de grootste Oranjefeesten van het land. Er is voor ieder wat wils en het is dan ook niet zo vreemd dat mensen uit het hele land naar Utrecht reizen om Koningsdag te vieren. Maar wat staat er zoal op het programma?

Vlag uit - Koningsdag in Utrecht

Koningsnacht in Utrecht

Koningsnacht wordt in Utrecht minstens net zo groots gevierd als Utrecht Koningsdag viert! De vrijmarkt begint dan al en de straten lopen vol met mensen die hun zolderinhoud willen verkopen. U kunt natuurlijk ook de hele nacht op de dansvloer doorbrengen en daarna lekker ontspannen op een van de vele afterparty’s. Alle muziekgenres zijn vertegenwoordigd in de Koningsnacht programmering.

Vrijmarkt Utrecht

De vrijmarkt in Utrecht is de grootste in Nederland en spreidt zich uit over het hele centrum. Ook hier worden plekken aangewezen speciaal voor kinderen. U kunt een lijst van de opengestelde straten bekijken op de site van gemeente Utrecht. De vrijmarkt begint de dag voor Koningsdag om 18.00 en eindigt op Koningsdag om 18.00, welgeteld 24 uur aan oranje koopjes!

Zoals vanouds op Koninginnedag mag iedereen zijn waar verkopen op straat zonder vergunning, maar er zijn wel een aantal regels:

  • Voor levende dieren, alcohol en bederfelijk voedsel heeft u wel degelijk een vergunning nodig.
  • Als u als ondernemer zijnde een kraam met (nieuwe) spullen neer wilt zetten heeft u ook een vergunning nodig.
  • Wees op tijd en markeer uw plek met krijt of plakband, verf mag niet! Veel mensen kiezen ervoor om op hun plekje te kamperen met een slaapzak, dit leidt vaak tot zeer gezellige avonden.

Voor een volledig overzicht van de regels, de wetgeving en een lijst van de locaties voor vrijmarkten kunt u terecht op de site van gemeente Utrecht.

Vrijmarkt in Utrecht Koningsdag

Muziek en entertainment tijdens Koningsdag

Elk jaar biedt Utrecht plaats aan allerlei podia en evenementen. Bijvoorbeeld op het Beatrix Janskerkhof, het Begijneplein en het Domplein. De programmering is zeer divers: kinderactiviteiten, muziekoptredens, Oud Hollandse spelletjes, braderieën en nog veel meer. Het bekendste feest is misschien wel het Feest op de Neude. Deze wordt georganiseerd door de plaatselijke horeca en biedt een ruim assortiment aan muziekvermaak.

Koningsdag op de Utrechtse grachten

Ook in Utrecht kunt u van een heerlijke Koningsdag op het water genieten. Het is niet zo druk als op de Amsterdamse grachten, maar zeker druk genoeg om een gezellig feestje te bouwen. Als u geen eigen sloep heeft kunt u er een huren, zelfs inclusief eten, drinken, muziek, aggregaat en toilet. Dit dient u wel ruim van te voren te doen; als u zich een paar weken van te voren bedenkt dat u al varend wilt feesten op Koningsdag in Utrecht, kan dat wel eens te laat zijn.

Gezelligheid tijdens Koningsdag in Utrecht

Bereikbaarheid Utrecht tijdens Koningsdag

Het kan erg druk worden in en rondom Utrecht, en wij raden dan ook af dat u met de auto komt. Mocht u toch met de auto willen komen, dan kunt u het beste buiten de stad parkeren en dan met het openbaar vervoer richting het centrum verder reizen. De beste oplossing is natuurlijk de trein naar Utrecht die u rechtstreeks in het centrum afzet. Voor meer informatie kunt op de sites van het openbaar vervoer kijken.