In veel landen wordt de verjaardag van de koning gevierd, maar in geen enkel land wordt dat zo uitbundig gedaan als in Nederland. Alhoewel het Nederlandse volk als ietwat gereserveerd bekend staat, komen we met z’n allen los tijdens Koningsdag!

Elke stad, wijk en straat bereidt zich voor op haar eigen manier. Van moderne, grote muziekfestivals tot ouderwetse vrijmarkten, compleet met draaiorgels en Oud Hollandse Spelletjes.
Hier vindt u een klein overzicht van wat er zoal te doen is tijdens de Nederlandse Koningsdag.

Feest in Nederland Koningsdag

Koningsdag in Amsterdam

Onze hoofdstad is altijd klaar voor een feestje. Om de hele nacht te dansen kunt u naar één van de cafés of clubs in het centrum gaan. Voor een ouderwets gezellig avondje kunt u terecht in de bruine kroegen van Amsterdam. De vrijmarkt begin al om zes uur ’s ochtends en gaat door tot acht uur in de avond. De populairste locaties zijn het Museumplein, het Rembrandtplein en het Vondelpark.

Daarnaast is het bijna overal op straat feest. Eén van de leukste buurtfeesten is het Bredewegfestival, dat muziekoptredens combineert met een vrijmarkt en allerlei vormen van traditioneel vermaak. Voor de mensen die van grotere feesten houden biedt Amsterdam het King’s Day Festival in het Olympisch Stadion. Voor informatie over de vrijmarkten, evenementen en regelgeving kunt u terecht op de site van gemeente Amsterdam.

Gracht Amsterdam - Koningsdag in Nederland

Koningsdag in Utrecht

Utrecht biedt de grootste vrijmarkt van Nederland. Dit begint al om 18:00 uur de dag voor Koningsdag en gaat door op Koningsdag tot 18:00! U kunt natuurlijk ook zelf uw ongewenste spulletjes op de markt verkopen. Let dan wel op dat u de regels opzoekt op de site van de gemeente Utrecht. Als u een muziekliefhebber bent dan heeft u volop keus in Utrecht. Het allergrootste feest is het feest op de Neude, maar er zijn talloze kleinere feesten in de stad Utrecht!

Koningsdag in Rotterdam

Rotterdam biedt tijdens Koningsdag een massa aan evenementen en activiteiten. De nacht ervoor kunt u van het grootste Koningsnacht feest genieten: de traditionele Nacht van Oranje in Ahoy! Dit meezingfestijn is één van de bekendste Oranjefeesten en trekt jaarlijks duizenden Nederlandstalige muziek liefhebbers. Maar ook in andere muziekgenres is er zat te beleven in Rotterdam.Op Koningsdag kunt u tussen 9.00 en 17.00 genieten van de vrijmarkt; deze strekt zich uit door het hele centrum. Voor kinderen worden er speciale rommelmarkten georganiseerd, bijvoorbeeld op de Witte de Withstraat.U kunt daarnaast lekker rondstruinen op de kermis of een van de feesten in de buitenwijken opzoeken.

Ahoy Nacht van Oranje - Koningsdag in Nederland

Koningsdag in Den Haag

Den Haag organiseert Koningsdag op geheel eigen wijze. Naast de welbekende Koningsdag activiteiten staan er nog vele andere bijzondere dingen op het programma. Koningsnacht begint al bijzonder, en wel met een festival die zich over het hele centrum uitspreidt: het Life I Live festival. Verspreid over 7 podia, elk met een eigen genre, en talloze cafés, vinden optredens plaats van nationale en internationale artiesten.
De vrijmarkt wordt ook hier groots aangepakt; u heeft eigenlijk aan een dag niet genoeg om alles te bekijken en u kunt ook een bezoek brengen aan de Nationale Geraniummarkt op de Lange Voorhout. Op Koningsdag kunt u in Den Haag een aantal bijzondere rondritten en rondvaarten maken, bijvoorbeeld met een gouden koets, een historische tram of aan boord van de Salonboot.

Een laatste tip

Waar u ook besluit Koningsdag te vieren, wij raden aan om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. De dienstregelingen zijn vaak aangepast en u voorkomt zo een hoop ergernis. Voor informatie over de dienstregelingen kunt u kijken op de sites van de plaatselijke vervoersbedrijven of op 9292.nl.