Koningsdag is de dag waarop heel Amsterdam Oranje kleurt. Vele vrijmarkten worden georganiseerd, in de stad worden diverse feesten georganiseerd en zijn er overal live-optredens. Elk jaar trekt Koningsdag in Amsterdam vele honderdduizenden bezoekers vanuit heel Nederland. Voor jong en oud is Amsterdam de stad om Koningsdag te vieren.

Geschiedenis Koningsdag (en Koninginnedag)

Amsterdam vierde in 2014 voor het eerst Koningsdag , nadat koning Willem-Alexander op 30 april 2013 (toen nog Koninginnedag) is ingehuldigd. Sinds 31 augustus 1885 kennen we in Nederland Koninginnedag, waar jaarlijks de geboorte van de voormalig koningin Wilhelmina mee gevierd wordt. Toen dochter Juliana in 1949 de troon besteeg, is de feestdag verplaatst naar de verjaardag van de nieuwe koningin op 30 april.

Koningsdag dit jaar op 27 april

Toen prinses Beatrix koningin werd, besloot zij de feestdag op haar moeders verjaardag te behouden. Vanaf 2014 wordt Koningsdag officieel op 27 april gevierd worden, de verjaardag van koning Willem-Alexander. De feestdag vindt volgens traditie echter nooit op een zondag plaats, dus de eerste Koningsdag was op zaterdag 26 april 2014.In 2015 wordt Koningsdag wel gewoon op 27 april gevierd. Ieder jaar doet de Koninklijke familie een plaats of gemeente in Nederland aan als onderdeel van de viering. In 2014 bezocht de familie twee locaties - nadat ze in Graft-De Rijp zijn geweest kwamen ze naar het centrum van Amstelveen, waar ze rond het middaguur arriveerden.

In 2015 viert de Koninklijke Familie Koningsdag in Dordrecht. Terug op het programma van Koningsdag Dordrecht is het defilé. Het defilé was een jaarlijks programma-onderdeel tijdens de vieringen ten tijde van koningin Wilhelmina.

De stad als een grote vrijmarkt

Op zoek naar fijne koopjes? Breng een bezoekje aan de vele vrijmarkten verspreid door Amsterdam. Struin bijvoorbeeld de vrijmarkt in Oud-Zuid af waar de Beethovenstraat elk jaar vol staat met de leukste prulletjes. Hier scoor je mooie spullen voor een prikkie. Je kunt Koningsdag ook aangrijpen om zelf wat overbodige huisraad te verkopen.
Op de vrijmarkt kun je niet alleen tweedehands shoppen, er zijn ook overal kraampjes waar je je tegoed kunt doen aan lekker eten en drinken. Al dagen van tevoren worden plekjes afgetekend op straat en zie je mensen met slaapzakken dagen en nachten hun plek vrij houden.

Voor de hele familie

Kinderen kunnen tijdens Koningsdag speelgoed, limonade of koekjes verkopen. Of ze zijn zoet met de vele andere activiteiten in en rondom de vrijmarkten. Denk aan schminken, zelf muziek maken of meedoen aan verschillende sportfestiviteiten. Voor veel kinderen is dit de dag waarop ze hun spaarpot kunnen aanvullen.

Feesten Koningsdag & -nacht

Koningsdag is een nationale feestdag waarop het feesten letterlijk centraal staat. Voor 2015 zijn de plannen nog niet bekend maar normaal gesproken begint de pret al tijdens Koningsnacht - de nacht voorafgaand aan Koningsdag.
Op Koningsdag zelf staan ook jaarlijks kleine en grote events op de kalender, waarbij dj's op straat of in de kroeg zorgen voor een uitgelaten stemming.

Koningsdag op de grachten

Ook op de Amsterdamse grachten is het op Koningsdag een groot oranje feest. Duizenden versierde boten varen over de grachten en zorgen vaak voor een gezellig oponthoud.
Op een boot Koningsdag vieren is natuurlijk het allerleukst, maar vanaf de kant en de bruggen deel je net zo goed in de feestvreugde. Elk jaar zijn er opstoppingen op het water. De kans is groot dat je er uren over doet om de grachten te doorvaren.

Oranje kleding

Tijdens Koningsdag is het merendeel van alle Amsterdammers gekleed in Koningsdag-kleding. Oranje t-shirts, oranje pruiken, oranje overalls, niets is te gek. Ook veelgezien zijn de speciale Koningsdag-overhemden van ShirtsofHolland. Verkrijgbaar in de kleuren wit, donkerblauw en natuurlijk oranje. En met een trotse geborduurde Oranje leeuw op de borst.