Veel mensen zullen van mening zijn dat het niet oranje genoeg kan op Koningsdag. Het is tenslotte de verjaardag van de Koning en dat moet gevierd worden! Het nationale feestgevoel zit er bij de meeste lekker in die dag, dus waarom dit niet laten zien aan de hele wereld door het dragen van zoveel mogelijk oranje? Of Koningsdag kleding te oranje is, is afhankelijk van de situatie en wat je gaat doen op deze feestdag.

Feesten, festivals en vrijmarkten in de stad
Op gelegenheden als feesten en festivals bestaat zoiets als té oranje niet. Veel mensen gaan voluit wat betreft hun outfit en dat is prima. Vaak wordt dit zelfs meer gewaardeerd onder alle bezoekers van het evenement dan dat je helemaal geen oranje aan hebt. Dus, heb je plannen om naar een feest of festival te gaan aankomende Koningsdag? Trek alle oranje kleren en accessoires uit de kast en wees lekker creatief!

Koningsdag gebak

Andere mensen doen het liever wat rustiger aan en slenteren lekker door de stad langs alle kraampjes en barretjes. Om volledig in het oranje gehuld te verschijnen op een vrijmarkt in de hoofdstad Amsterdam is vrij normaal en dit zie je dan ook regelmatig langs komen. De wat kleinere steden of dorpen zijn wat minder druk bezocht en hebben vaak een wat andere sfeer hangen op dit soort vrijmarkten. Een persoon die volledig in het oranje is gekleed, met lichtgevende accessoires en al, zal hier wat eerder opvallen en naar omgekeken worden.

Werken op Koningsdag
Niet alle mensen hebben geluk en moeten gewoon werken op Koningsdag. Mensen die in de horeca werken zijn het inmiddels wel gewend dat op dagen als Koningsdag een vrije dag er niet in zit. Vele horeca zaken passen speciaal voor deze dag hun openingstijden aan en verwachten veel oranje drukte. Vaak gaat ook het personeel gehuld in het oranje aan het werk en afhankelijk van de bedrijfscultuur zal dit variëren van een klein oranje detail in de werkkleding tot bediening met grote, oranje hoeden en zonnebrillen op. Binnen veel andere bedrijven zal het niet geaccepteerd worden als jij oranje geschminkt op kantoor verschijnt en moet je het doen met een oranje speldje op je overhemd of shirt.

Een lekker drankje tijdens Koningsdag

Formele gelegenheden
Soms ontkom je er niet aan. Een formele gelegenheid op de dag die je eigenlijk gewoon lekker in de stad wilde vieren. Je had je oranje Koningsdag outfit al klaar liggen, maar deze moet toch vervangen worden door een wat formelere (saaiere) variant. Op formele gelegenheden worden gekke, oranje Koningsdag accessoires en kleding niet geaccepteerd en zal je subtiel moeten zijn met de mate van oranje in je outfit. Een klein oranje detail verwerkt in je kleding of een mooie combinatie van de kleuren rood, wit en blauw is altijd goed!