Amsterdam is het walhalla van de oranjekoorts en trekt jaarlijks honderden duizenden feestvierders. Maar wat heeft Amsterdam eigenlijk te bieden tijdens Koningsdag?

Vrijmarkt in Amsterdam
De vrijmarkt komt overal in Nederland voor, maar heeft toch echt haar oorsprong in Amsterdam. Alle Amsterdammers met handelsgeest dossen zich oranje uit en gaan zo vroeg mogelijk het perfecte plekje zoeken om hun waar uit te stallen; een ware zee van kraampjes, kleedjes en campingstoeltjes is het resultaat. Alles over de vrijmarkt in Amsterdam.

De meeste vrijmarkten beginnen al om zes uur `s ochtends en gaan tot acht uur `s avonds door.

Vrijmarkt tijdens Koningsdag in Amsterdam

Vergunning nodig?
Zolang u geen levende dieren, alcohol of bederfelijk voedsel verkoopt hoeft u geen vergunning aan te vragen; tenzij u op het Damrak of het Rokin wilt staan met uw waar. De meest populaire locaties zijn het Museumplein, het Rembrandtplein en het Vondelpark (gereserveerd voor kinderen). Informatie over vergunningen.

Straatfeesten in Amsterdam
Bijna overal in de stad is het feest op straat, zelfs in de buitenwijken. Gezelligheid, markten, spelletjes, toneel, voor ieder wat wils. Het

Bredewegfestival is een van de grootste en leukste straatfeesten; deze vindt plaats in Amsterdam Oost en biedt acts en festiviteiten voor het hele gezin: een vrijmarkt, een circus, concerten en meer.

In de Pijp kunt een bezoek brengen aan het Marie Heinekenplein; hier wordt een braderie georganiseerd door de plaatselijke winkeliers, volop muziek, hapjes en drankjes.

U zou ook kunnen kiezen voor het heerlijk Amsterdamse straatfeest op de Jordaan of voor een wat eigentijdser feest een bezoek kunnen brengen aan het Westerpark. De belangrijkste straatfeesten staan in de evenementenagenda’s.

Muziek en festivals tijdens Koningsdag Amsterdam
Sinds een aantal jaar mogen er geen grote evenementen meer in de binnenstad worden georganiseerd, dit vanwege de veiligheid. De grotere evenementen zijn daarom verplaatst naar de buitengebieden en de binnenstad is nu vol met kleine evenementen en kroegfeesten.

Voor degenen die toch naar een groter feest willen gaan kunnen wordt het King’s Day Festival in het Olympisch Stadion aanraden; hier kunt u genieten van optredens van enkele van ’s werelds beste DJ’s. In hetzelfde genre kunt u een bezoek brengen aan Loveland van Oranje in het Oosterpark. Alles over het Kingsday festival.

De NDSM Vrijhaven biedt niet alleen plek aan de grootste kindervrijmarkt, maar ook aan techno en house artiesten, theatervoorstellingen en aan een ware partyboot!

Kingsday festival tijdens Koningsdag in Amsterdam

Varen tijdens Koningsdag Amsterdam
Een groot gedeelte van het feest speelt zich op het water af, alle grachten zijn oranje gekleurd en u kunt haast over de bootjes naar de overkant lopen. Als u niet over een eigen sloep beschikt, kunt u een huren; mits u dat lang van te voren doet! Denk er dan wel aan dat het vaarreglement is aangepast vanwege de drukte tijdens de festiviteiten en dat, als u in de binnenstad wilt varen (Prinsengracht), uw sloep kleiner dan 10 meter dient te zijn. Meer informatie kunt u hier vinden.

Varen tijdens Koningsdag in Amsterdam

Koningsnacht in Amsterdam
Zoals overal in het land gaat men in Amsterdam met Koningsnacht de stad in, maar deze stad heeft een van de uitgebreidste uitgaansagenda’s! Enkele van de hotspots zijn: de Melkweg, de Westerunie en het Spui.

Nederlandstalige muziek tijdens Koningsdag
Voor Nederlandstalig muziek kunt u terecht op het Thorbeckeplein of bij een van de vele cafés in de Jordaan. Houd de agenda’s goed in de gaten en boek uw tickets van te voren!

Informatie van de gemeente over Koningsdag in Amsterdam