koningsdag 2015 dordrecht

Dordrecht zal in 2015 de eerste officiele Koningsdag organiseren. In 2014 was er ook al wel een Koningsdag, maar omdat 27 april toen op een zondag viel. werd deze Koningsdag op 26 april gevierd. De Koninklijke Familie zal dus in 2015 Dordrecht bezoeken. Koning Willem Alexander en Koningin Maxima zijn dan uitgenodigd op de jaarvergadering van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen in het kader van 200 jaar Koninkrijk.

Defilé op Koningsdag 2015 in Dordrecht

Koning Willem Alexander en de Koninklijke familie herstellen een traditie in ere, namelijk het defile. Het defile was een vast onderdeel van de traditie op Koninginnedag in de tijd dat Juliana nog aan de troon was. Tijdens Koningsdag 2015 in Dordrecht zal dat dus voor het eerst weer plaats vinden. De bedoeling is, aldus koning Willem Alexander, dat het defile de vorm gaat krijgen van een Grande Parade. Met cultuur, sport, muziek en diverse andere sociale activiteiten. Wel passend in de tijdsgeest van nu, dus waarschijnlijk minder traditioneel dan dat het defile vroeger was.

Koningsdag nieuwe stijl in 2015

Willem-Alexander heeft met zijn vrouw koningin Máxima lang nagedacht over de invulling van het feest. „We gaan de lijn doortrekken”, aldus de koning. „In meer dan 120 jaar heeft Koninginnedag - nu Koningsdag - zijn waarde bewezen als een samenbindend feest dat heel veel mensen in ons Koninkrijk - en zeker ook onze familie - dierbaar is.” Het was volgens de koning ook een feest dat zich „altijd heeft aangepast aan nieuwe tijden”. Hij noemde het een „traditie die voortdurend voeling houdt met de tijd”.

Oranje kleding verplicht tijdens Koningsdag?

Het gerucht gaat dat onze koning ook het dragen van oranje kleding verplicht gaat stellen. Tegenwoordig zijn er zulke stijlvolle Oranje overhemden van ShirtsofHolland te koop, het zou zonde zijn als niet iedereen in die oranje kleding te zien zal zijn. Natuurlijk mogen de dames de oranje Bavaria-jurkjes weer aan, de heren op zijn minst in een stijlvol Oranje overhemd:)

koningsdag 2015 dordrecht