Koningsdag komt er weer aan dus ook de vrijmarkt. Tijd om alle verzamelde rommel van een nieuwe eigenaar te voorzien. Of leuke spulletjes van je familie of ouders samen te verkopen. De Vrijmarkt is een leuke manier om elkaar ook weer te zien en te spreken. En o zo gezellig.

En misschien ben jij wel een fervente inkoper op Koningsdag. Je hebt je lijstje al dagen van tevoren klaar en bent er als de kippen bij wanneer de Vrijmarkt begint. Wat het ook is, natuurlijk wil je weten hoe laat de vrijmarkt begint zodat je kan doen wat je leuk vind. Dus, hoe laat begint de vrijmarkt?

Hoe laat begint het opbouwen van de vrijmarkt?
Het opbouwen van de vrijmarkt begint in het algemeen de avond van tevoren. Veel mensen liggen 10 tot soms wel 24 uur van tevoren al op de plek om deze te reserveren. En ieder jaar vindt u afgeplakte en afgetekende (geclaimde) verkoop plekjes.

Hoe laat begint Koningsdag in Utrecht? En de grotere steden?
In Utrecht is het traditie om de vrijmarkt feestelijk te vieren. Alles wordt, letterlijk, uit de kast gehaald. Tijdens de vrijmarkt kunt u al uw verzamelde goed van de afgelopen jaren verkopen. In Utrecht begint de vrijmarkt de avond voor Koningsdag op 26 april om 18:00 uur en eindigt op Koningsdag 27 april om 18:00 uur.

In veel grote steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Den Haag is het beleid hetzelfde.

De Vrijmarkt - hoe laat begint het allemaal?

Hoe laat begint de Vrijmarkt in kleine steden en dorpen?
In kleinere steden en dorpen begint de Vrijmarkt vroeg in de ochtend op 27 april.

Hoe laat begint de Vrijmarkt in Amsterdam?
Heel Amsterdam struint op 27 april over de Koningsdag Vrijmarkt. Door de hele stad staan kraampjes en liggen kleedjes met daarop de leukste koopjes.

Ga jij zelf wat verdienen op de markt of geef jij je geld liever uit? Op de vrijmarkt van Amsterdam is je euro heel wat waard!

Ieder stadsdeel in Amsterdam heeft zo zijn eigen regels. Zo is het in stadsdeel Amsterdam Zuid niet toegestaan om al van tevoren een gebied af te bakenen waar jij wilt staan met je kleedje op Koningsdag.

In de stadsdelen waar je wel een plekje mag reserveren, moet je krijt of een plakband dat geen lijmresten op de straat achterlaat gebruiken. Het reserveren van een gebied is echter geen garantie dat je er de volgende dag ook echt kan staan.

Hoe laat beginnen alle vrijmarkten in de grote steden

Hoe laat begint de Vrijmarkt in het Vondelpark?
Het Vondelpark is tijdens Koningsdag dé vrijmarkt voor kinderen die een extra zakcentje verdienen met het verkopen van hun spulletjes. Dat maakt van het Vondelpark de leukste Vrijmarkt tijdens Koningsdag. De kinderen (tot 16 jaar) krijgen in het park alle ruimte om hun spulletjes uit te stallen: beroepshandelaren worden geweerd.

De avond voorafgaand aan Koningsdag wordt het Vondelpark afgesloten en om 9 uur ’s ochtends op Koningsdag gaan de ingangen weer open. Iedereen heeft zo een gelijke kans om een mooi plekje te vinden. Het is dus niet mogelijk om van tevoren al een plaatsje te reserveren in het Vondelpark.

Algemene regels voor de vrijmarkt

  • Het is verboden om je spullen te verkopen voor een ingang van een winkel of op een plek die vrij moet worden gehouden voor noodgevallen.
  • Als je je plekje alvast wilt afzetten mag dit niet met plakband omdat het plakresten achterlaat.
  • Het beste om te gebruiken is stoepkrijt zodat dit na afloop vanzelf weer weggaat.
  • Je mag heel veel verkopen op de vrijmarkt maar er zijn echter een paar uitzonderingen.
  • Je mag geen bederfelijke etenswaren verkopen. Dit geld voor eten dat gekoeld moet blijven of voor gebruik voorverwarmt moet worden. Hiervoor kan je wel een vergunning aanvragen.
  • Drank verkopen zonder vergunning is absoluut verboden. Hier word tijdens Koningsdag streng op gecontroleerd en als je dit toch doet zonder vergunning kan alles worden ingenomen.
  • Je mag geen drinken verkopen in glazen flesjes of glazen. Er zijn nog altijd regels voor Straathandel zoals het niet verkopen van dieren.
  • Ondernemers mogen eigen waren op straat verkopen. Maar! Een bakker mag geen vlees verkopen. En andersom.

Waar vind je de leukste vrijmarkten?
Hieronder worden een aantal bekende Vrijmarkten uitgelicht.

De bekendste en ook wel leukste vrijmarkt is toch echt het Vondelpark in Amsterdam. Dit is de plek voor kinderen om hun spullen te kunnen verkopen, op te treden voor groot publiek en vooral veel plezier te beleven.

De vrijmarkt in Utrecht in Park Lepelenburg is ook een die veel bezocht wordt. Hier zijn vooral veel kinderoptredens te zien. Natuurlijk worden er ook veel spullen verkocht

Stadspark Valkenberg in Breda en het oude centrum van Driebergen zijn ook vrijmarkten die het ieder jaar weer goed doen.

In Eindhoven is er vooral veel muziek en zijn er veel festivals die veel bezocht worden, maar de Mathildelaan in Eindhoven is ook zeker de moeite waard om te gaan staan.

De Vrijmarkt start overal op andere tijden
Overal in Nederland is het verschillend hoe laat de vrijmarkt begint.

Zo begint de vrijmarkt in Utrecht al om 18:00 uur voor Koningsdag en eindigt pas de volgende dag om 18:00.

In het algemeen beginnen de vrijmarkten op Koningsdag zelf om 06:00 en zal je al de eerste mensen kunnen zien die klaar zitten. De echte drukte komt dan vanaf 9:00.

Hoe laat eindigt de Vrijmarkt?
Sommige vrijmarkten eindigen rond 4 uur s'middags, terwijl het in andere steden doorgaat tot 8 uur s'avonds.