Op 27 april is het weer zover, dan vieren we weer Koningsdag. De avond voor Koningsdag barst het feest al los gedurende Koningsnacht. Maar hoe laat begint Koningsdag eigenlijk?

Koningsdag 27 april
Koningsnacht begint de avond van tevoren op 26 april. Vaak starten de feestjes rond 22.00 en gaan door tot diep in de nacht. Koningsdag wordt natuurlijk pas echt gevierd op 27 april (tenzij het op een zondag valt, dan is het 26 april).

Hoe laat begint Koningsdag?
Voor een kleine groep Nederlanders start Koningsdag midden in de nacht voor Koningsdag. Verkopers proberen de beste en mooiste plekjes te reserveren voor de vrijmarkt.

Hoe laat begint Koningsdag voor iedereen?
Voor de rest van Nederland begint Koningsdag vaak in de ochtend op 27 april. Iedereen staat lekker op en ontbijt nog even thuis of gaat ergens een broodje halen. Tussen 8.00 en 10.00 worden de eerste verkopen al geregistreerd. Vanaf lunchtijd is iedereen present en worden de eerste alcoholische versnaperingen geschonken.

Hoe laat begint Koningsdag? en de Vrijmakt?

Hoe laat begint de vrijmarkt?
Het opbouwen van de vrijmarkt begint in het algemeen de avond van tevoren. In Utrecht is het traditie om de vrijmarkt feestelijk te vieren. Alles wordt, letterlijk, uit de kast gehaald. Tijdens de vrijmarkt kunt u al uw verzamelde goed van de afgelopen jaren verkopen.

In Utrecht begint de vrijmarkt de avond voor Koningsdag op 26 april om 18:00 uur en eindigt op Koningsdag 27 april om 18:00 uur. In veel grote steden is het beleid hetzelfde.

In kleinere steden en dorpen begint de Vrijmarkt vroeg in de ochtend op 27 april.

Hoe laat begint Koningsdag op tv?
Koningsdag is zoals ieder jaar live toe volgen op de televisie. Veel mensen volgen Koningsdag via de televisie en dit is te zien vanaf (rond) 9.00 op 27 april. Tot het einde van de middag zijn er vele verslagen van Koningsdag in Nederland. Zo wordt het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima verslagen. Dit zal dit jaar weer gebeuren en is het dus erg leuk om dit allemaal live via tv mee te kijken.

De meeste Nederlanders kijken Koningsdag op de NOS, Nederland 1.

Ieder jaar wordt Koningsdag door ongeveer 1,5 – 2 miljoen Nederlanders bekeken.

Koningsdag: Hoe laat begint dat?

Hoe laat eindigt Koningsdag?
De meeste Vrijmarkten eindigen op Koningsdag rond 20:00 in de avond, soms al eerder.

Na Koningsdag is er altijd een hoop rommel om op te ruimen. De gemeentelijke diensten werken vaak tot diep in de nacht door om alles weer schoon te krijgen. Enorm bedankt!