Nederland is kandidaat om de Europese Spelen in 2019 te organiseren. Het NOC-NSF is geen kandidaat meer om de Olympische Spelen in 2028 naar Nederland te halen. Maar het organiseren van de Europese Spelen in 2019 lijkt wel een serieuze optie.

europese spelen naar nederland

Wat zijn de Europese Spelen?

De Europese spelen zijn een multisportevenement a la de Olympische Spelen, in het leven geroepen door de organisatie van de Europese Olympische Comités. Naast de Aziatische Spelen, de Afrikaanse Spelen en de Pan-American Games wilden vooral de Europese sportbonden ook een eigen Europese sport-event. De eerste Europese Spelen worden in juni 2015 gehouden in baiku, de hoofdstad van Azerbajdzjan aan de Kaspische Zee.

Welke sporten worden beoefend tijdens de Europese Spelen?

Het vaststellen van welke sporten beoefend gaan worden tijdens de Europese Spelen mag door het organiserend comité zelf bepaald worden. In Nederland wordt gedacht aan atletiek, turnen, hockey, judo, zwemmen, basketbal, volleybal, tafeltennis, roeien en badminton. Maar ook andere minder populaire sporten als breakdancing, skateboard en inline-skaten staan op het wensenlijstje van het NOC-NSF.

Wanneer is de bekendmaking van het organiserende land?

In mei 2015 wordt bekend gemaakt welk land de Spelen mag organiseren. Het zullen een budget-versie worden van de Olympische Spelen. Er worden geen nieuwe sportlocaties gebouwd, maar gedacht wordt aan bestaande sport- en eventlocaties als Ahoy, de Amsterdam Arena, de Heineken Music Hall en de RAI. Ook de openingsceremonie zal minder uitbundig zijn dan bij de Olympische Spelen.

Wat kost de organisatie van de Europese Spelen?

De kosten voor het organiseren ligt rond de 100 miljoen euro. Uit onderzoek van sportsmarketingbureau TIG Sports is gebleken dat deze kosten ruimschoots gedekt gaan worden door inkomsten uit de kaartverkoop, sponsoring, uitzendrechten en subsidies. Tegelijk is het evenement een ideale mogelijkheid om Nederland als topsportland weer eens op de kaart te zetten.

Oranje kleding en de Europese Spelen

Nederland kleurt natuurlijk altijd massaal Oranje bij grote sportevenementen als het WK en EK Voetbal en de Olympische Spelen. Ook de Europese Spelen zullen, als Nederland het organiserende land wordt, aan dit rijtje worden toegevoegd. En om tijdens deze Spelen stijlvol onze Nederlandse sporters aan te moedigen, mag een Oranje Overhemd of een Oranje T-shirt van ShirtsofHolland natuurlijk niet ontbreken. Gezien op de Olympische Spelen in London, tijdens het WK Voetbal in Brazilie, tijdens de kroning van Willem Alexander en natuurlijk ook elk jaar met Koningsdag.